Философия 11 клас, Философия 8 клас

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ НЕ САМО ЗА ОСМОКЛАСНИЦИ!

АКТИВНО СЛУШАНЕ

Слушайте, без да съдите и да преценявате другия човек и без умствено да критикувате това, което той казва. Не бързайте да правите заключения, не прекъсвайте, не довършвайте изреченията на другия в опит да го накарате да говори по- бързо. Опитвайте се да си представите какво означава казаното от събеседника ви. Полагайте усилия да запомните ключови думи и фрази.

Задавайте искрени въпроси, за да си изясните чутото- такива, които наистина търсят информация, а не фалшиви въпроси, които по- скоро целят да изразят вашето мнение.

Не прекъсвайте, защото така показвате, че вие сте по- важни от събеседника, че това, което вие искате да кажете, е по- ценно, че не се интересувате какво той има да каже, че това не е разговор, а състезание по доминиране. Дори и да не разбирате нещо от казаното, не прекъсвайте, а изчакайте говорещият да приключи и тогава задайте въпроса си.

Давайте редовна обратна връзка на говорещия, за да му покажете, че го разбирате. Кимайте с глава и демонстрирайте, че разбирате, като вмъквате на подходящи места „да“, „така“…- това, което психолозите наричат минимални насърчители в разговора.

(Из „Философия“, 8 клас, изд. Анубис, колектив, 2017)

Post a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.