Литература

ЕЛИН ПЕЛИН „НА ОНЯ СВЯТ“

ЗАГЛАВИЕ- „НА ОНЯ СВЯТ“

ЖАНР-  РАЗКАЗ

СЪДЪРЖАНИЕ-  Умира дядо Матейко. Когато отива на оня свят,  сам се запътва към ада, защото е убеден, че там е мястото на бедняци като него. Живял е праведно, но доста е пиел, както откровено си признава. Идва едно ангелче, което го повежда към рая. Учуденият дядо Матейко с изненада научава, че попът и владиката са наказани за горделивостта и греховете си да горят в пъкъла. Свети Петър потвърждава, че дядото е праведен, защото много е страдал. В рая е прекрасно, но дядото е разочарован, че няма кръчми. Невъзможно е да отиде в ада, но пък е радостен, че в рая няма бирници, които толкова са го тормозили в  земния живот. Доволен, тръгва да търси бабичката си.

ГЕРОИ- дядо Матейко, баба Йова, свети Петър, ангелите

ХАРАКТЕРИСТИКИ-

Дядо Матейко- добър старец, много беден, обича да си попийва. Откровен, убеден, че сиромасите са родени да страдат и се е примирил с това. Радостен е, че поне на оня свят има справедливост.

ХУДОЖЕСТВЕНИ СРЕДСТВА-

Пародия- пародира се божественото

Литота- ангелчето, фъркатичко, магаричката

Опозиции- земният и небесният живот(огледален свят), грях- възмездие, ад- рай, богат- беден

Ирония- употреба на думи от административния стил, разговорна лексика, обобщения като сентенции.

ПОСЛАНИЯ-  Разкрита е мечтата на човека за социална справедливост. Налага се идеята, че на земята това е невъзможно. Обикновеният човек е сам в страданието си, опитва се да издържи на трудностите.

Post a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.