Литература

ЕЛИН ПЕЛИН, „КОСАЧИ“

  1. АВТОР- ЕЛИН ПЕЛИН

2. ЗАГЛАВИЕ- „КОСАЧИ“

3. ЖАНР-  РАЗКАЗ

4. СЪДЪРЖАНИЕ-  Свежа лятна нощ. Бедни косачи от далечен край са дошли в Тракийското поле да работят, за да си изкарат прехраната. Лежат уморени край огъня и Благолажа им разказва приказка за прекрасната царкиня. Всички слушат внимателно, само най- младият от тях, Лазо,  го прекъсва и изразява неверието си в тези ненужни измислици. Благолажа му обяснява, че приказката, песента те карат да потънеш в един по- хубав свят и да забравиш истината за мизерния си живот. Възрастните мъже започват да се шегуват и закачат Лазо за младата му жена. Карат го да я ревнува и да тъгува, защото е далеч от нея. Косачите запяват песента за невярната невеста и Лазо потъва в мъчителни терзания. Сутринта, когато всички се събуждат, виждат, че Лазо не е сред тях.

5. ГЕРОИ- петима косачи от загорските краища- Лазо, Благолажа, Стамо, Андрея и…

6. ХАРАКТЕРИСТИКИ-

Лазо- преживява истински разказаното от Благолажа. Сух, слабичък момък, скоро се е оженил за Пенка. Уж не вярва на приказките, но в съзнанието му се смесват реалност и въображение. Обича жена си, в името на любовта се връща при нея. Наивен, невинен, верен на любовта си, първичен в реакциите си.

Благолажа– певец и прекрасен разказвач. Другите го уважават и с наслада го слушат. Обаятелен, хитър, умен. Опитва се да измъкне всички от тежкия живот, който водят, да забравят истината и да потънат във вълшебния свят на приказките.

Стамо- твърд човек, безчувствен, груб, заядлив. Той подтиква Лазо да започне да страда и ревнува жена си.

7. ХУДОЖЕСТВЕНИ СРЕДСТВА-

Сравнение- „тъмнобляскава като желязо“, „бяла като сняг“

Епитет- „сух, слабичек момък“, „чудна лятна нощ“

Метафора- „игриви пламъци“, „тънък писък“, „каменни …думи“

Олицетворение- „Земята отвори страстните си гърди…“

Синекдоха- „…издадоха гърдите“

8. ПОСЛАНИЯ-  Трудното ежедневие на хората и тяхното желание да  се спасят  в магичния свят на изкуството. Пренасянето в чудния свят на приказката и песента ги одухотворява, запазва тяхната душевност. Показват и реални модели на поведение, човек сам трябва да реши дали да ги следва. Разказът разкрива  отношението на Елин Пелин към изкуството и неговата роля в живота на хората.

Post a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.