Литература

ЕЛИН ПЕЛИН „АНДРЕШКО“

ЗАГЛАВИЕ- „АНДРЕШКО“

ЖАНР-  РАЗКАЗ

СЪДЪРЖАНИЕ-  Младият каруцар Андрешко превозва пътници от града до селото си. В един есенен ден той кара към селото един дебел господин с вълчи кожух. В разговора, който водят, те разкриват своите характери, противопоставят се един на друг, отнасят се с насмешка и ирония. Андрешко е бедно селско момче, което си изкарва парите, като превозва пътници  с разхлопаната си каруца. Богатият гражданин се оказва съдия- изпълнител, който отива да секвестира житото на съселянина на Андрешко  Станойчо, който не си е плащал данъците. Съдията мрази селяните, обвинява ги, напада ги, а Андрешко се опитва да ги защити, тъй като  и той е един от тях.

Андрешко се замисля за съдбата на Станоя, става му мъчно и решава, че трябва да му се помогне.

В тъмнината той вкарва каруцата си в блатото, пуска коня Дорчо и с другия кон тръгва да го търси. Андрешко се преструва, че  е объркал пътя, изоставя съдията в блатото и отива да предупреди съселянина си. Гражданинът уплашено крещи в тъмнината, обижда го, заплашва го, моли се. Но Андрешко изчезва в тъмнината, съдията безпомощно се разплаква.

ГЕРОИ- Андрешко, съдия- изпълнителят, Станоя

ХАРАКТЕРИСТИКИ-

Андрешко- бедно, работливо момче. Притежава чувство за хумор. Чувства  се солидарен с бедните си съселяни и  е готов да помогне по някакъв начин. Не понася обидите, природно интелигентен, изобретателен. Бунтар по природа, спонтанен в решенията си. Мрази богатите, не остава длъжен на обидите на съдията и защитава достойнството си.

Съдия- изпълнителят-  надменен, груб, самонадеян. Презира селяните, дори ги мрази. Отнася се с пренебрежение към тях, не пести обидите си. Не съчувства на бедните, смята, че ограбват държавата, като не си плащат данъците, без да се замисля, че те са много бедни.

Станоя- беден селянин, примирил се със съдбата си.

ХУДОЖЕСТВЕНИ СРЕДСТВА-

Метафора- „печалното…поле“

Литота- „Житцето ще…“

Ептети в градация- „дебели, дрипави, влажни и мрачни зимни облаци“

Алегория- блатото

ПОСЛАНИЯ-  Разкрива се невъзможното разбирателство между богати и бедни. Според селяните злото идва от града, от безмилостната държава, която ограбва техния труд. Според съдия- изпълнителя селяните хитруват и ощетяват държавата, на която той се счита защитник. Андрешко носи онези добродетели, които съхраняват българина през изпитанията- състрадание, находчивост, остър ум, ирония. Показан е остър социален конфликт и опитите на бедните да се защитят сами.

Post a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.