Литература

ДЕБЕЛЯНОВ, „ПЛОВДИВ“

1.            АВТОР- ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ

2.            ЗАГЛАВИЕ- „ПЛОВДИВ“

3.            ЖАНР-  СОНЕТ

4.            СЪДЪРЖАНИЕ- Лирическият герой се чувства самотен и се връща в миналото си. Спомените не го радват, те му тежат, отхвърлил е вече надеждата за любов и щастие. Градът го натъжава, потиска го, завладява го отчаянието.

5.            ГЕРОИ-  лирическият герой, който се чувства нещастен, необичан, обречен на самота в големия град. Пловдив– градът е назован, но липсват пространствени маркери, Пловдив се явява символ  обобщение на всеки голям град, който отнема копнежите и мечтите на модерния човек.

6.            ХАРАКТЕРИСТИКИ- светът изгубва за него светлината си, съзнателно отказване от вярата и любовта, което му носи още по- голямо страдание.

7.            ХУДОЖЕСТВЕНИ СРЕДСТВА-

Сонет- 14 стиха, организирани в 4 строфи( два куплета с 4 стиха и два куплета с по 3 стиха). В първите две строфи се заявява и развива тезата, а последните два стиха са поантата на текста( съдържат основното послание)

Реторично възклицание- „Как бяха скръбни мойте детски дни!“

Метафора- „моя взор стъмни“, „скръбен град“, „черни мисли“

Оксиморон- „едничък дом на мойта скръб бездомна“

Хипербола- „пустошта огромна“

 8.           ПОСЛАНИЯ- Лирическият герой си спомня мрачната картина на своето детство, нищо не може да му донесе утеха. В големия, модерен и враждебен град героят се чувства бездомен и самотен, щастието е илюзия.

Post a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.