Празник

„ДАМАТА С РЕНТГЕНОВИТЕ ОЧИ“

Едно предложение към осмокласниците:

8. КЛАС

ИНТЕРПРЕТАТИВНО СЪЧИНЕНИЕ
ПО ТЕМА ОТ „ДАМАТА С РЕНТГЕНОВИТЕ ОЧИ” НА СВЕТОСЛАВ МИНКОВ

( УВОД, ТЕЗА, ОСНОВНИ МИКРОТЕЗИ)

УВОД
В разказа „Дамата с рентгеновите очи” Светослав Минков изобличава лишеното от духовност и високи стремежи човешко съществуване. Творбата е сатира на самоцелния стремеж към перфектна визия, която би трябвало задължително да донесе щастие.
ТЕЗА
Светослав Минков внушава, че богатството и задоволената суетност не са духовни ценности, а само несигурни и фалшиви цели. В така наречения хайлайф парите и удоволствията са се превърнали в ценностни критерии, които изтласкват на заден план истинското реално човешко съществуване. Науката със своите постижения се е превърнала в търговия с единствената цел- високи печалби.
МИКРОТЕЗА 1
МИМИ Тромпеева е героинята на разказа. Тя е сполетяна от физически недостатък, който може да се премахне само в салона на професор Галфоне. Нищо лошо няма в това науката да помага на хората, тя затова съществува и се развива. Но прочутият професор е подчинил големия си талант на придобиването на печалби от лековерния и празноглав богат елит. Той изобретява открития, които са безполезни за обществото, не допринасят за неговия прогрес, а служат за глупави развлечения. Но за Галфоне това не е от значение.

МИКРОТЕЗА 2
Култът към красотата води до подмяна на истинските стойности. Мими мечтае…………(характеристика на героинята и нейните мечти)

МИКРОТЕЗА 3
Разобличаване на хайлайфа и неговата глупост и ограниченост- пародия и сатира, анализ на дневника на героинята, образът на Жан- да се разгледа
ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Post a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*